Kalfsblanket

Ingrediënten

800 gr kalfsvlees (kalfsfrikassee, in blokjes)
vetstof
50 ml culinaire room
50 gr vloeiende bloem
peterselie
1 ei (dooier)
2 à 3 blokjes runderbouillon
citroen
takje tijm
2 peterselie stengels
1 laurierblaadje
1 kruidnagel
Mirepoix : 1 takje selder, 1/2 pre,i 1 ui en 1 wortel

Bereiding

Prei en selder schoon maken, wassen en grof snijden
Ui pellen en de kruidnagel er in steken
De wortel schillen en in grove stukken snijden
Pers de citroen
Het bouquet garní (peterseliestengels, laurierblaadje en de tijm) samenbinden met een koordje
Water aan de kook brengen en de groenten (mirepoix), het bouquet-garni en de bouillonblokjes toevoegen
Het vlees toevoegen en ongeveer 1 uur laten garen
Het vlees er uit halen en het vocht zeven
Maak een roux met de boter en de bloem
Voeg het kookvocht toe onder voortdurend roeren
Doe het vlees er terug bij en breng aan de kook
Breng op smaak met peper, zout en het citroensap
Voeg er net voor het opdienen een liaison (bindmiddel) aan toe : eierdooier losgeklopt in room.

Serveer de kalfsblanket met een klein takje peterselie in een diep bord.

Categorieën: Hoofdgerechten