Konijnen verzorging

 

De verzorging van Konijnen is cruciaal voor een gezond en gelukkig konijn.
Zorg er voor dat je konijn(en) steeds voldoende hooi heeft/hebben om op te knabbelen.

Een konijn gaat steeds op dezelfde plaats(en) naar toilet. Je kan de bodem van het hok bedekken met houtsnippers, en daar bovenop een laagje hooi leggen. Dat vergemakkelijkt het reinigen. Maak het hok regelmatig proper, een konijn houdt van een propere plek.
Hou de ontlasting in het oog. De keuteltjes moeten mooi rond en hard zijn. Is dat niet het geval dan scheelt er iets met de voeding.
Er bestaan ook konijnen toiletjes !

Zorg dat uw knagertje voldoende ruimte heeft. Normaal gezien wordt 2m² per konijn gerekend.
Een konijn is het gelukkigst als het met meerdere samen zit. Hou daarom minstens 2 diertjes, dan voelen ze zich niet alleen. Een konijn dat gelukkig is en dus voldoende ruimte heeft zal soms van die gekke sprongetjes maken. Dat is een teken van blijdschap.
Hou er wel rekening mee om diertjes van het zelfde geslacht bij elkaar te zetten, want anders …
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om ze te laten steriliseren/castreren, dan maakt het niet uit.

Let er op dat een konijn een knaagdier is en aan alles knaagt. Hou dus zeker in het oog dat je niks “vergeet” in het hok. Een borstel, een plastiek schepje of een ander attribuut wordt steevast “beknaagd”

Wanneer je in de zomer je konijn(en) buiten in het gazon laat lopen in een ren, zorg dan dat de bovenzijde afgedekt is (eventueel met een net) zodat roofdieren (roofvogels ed.) niet tot bij je dier(en) geraken. Hou het wel regelmatig in het oog, want konijnen zijn ook snelle gravers, en hebben in korte tijd een tunnel gegraven. Moet je voor langere tijd weg, hou ze dan best binnen.

Konijnen moeten ook jaarlijks ingeënt worden tegen myxomatose en de konijnenziekte.