Over Windhonden

Windhonden zijn van nature uit enorm lief en aanhankelijk.
Het is dan ook jammer dat net deze soort zo mishandeld wordt.

Een windhond zit niet graag alleen. Sommigen hebben verlatingsangst.
Het is dan ook niet aangewezen een windhond in huis te halen wanneer er de ganse dag niemand thuis is.

De Spaanse windhonden (Galgo’s) zijn meestal mishandeld geweest en kunnen een trauma hebben opgelopen. Afhankelijk van het trauma kan het wel even duren eer ze je vertrouwen. Sommigen komen er nooit overheen, maar bij de meeste is het vaak verbluffend op welke korte periode ze je toch weten te vertrouwen. In windhonden zit niks van agressie. Ze zijn heel trouw en dankbaar. Het zijn soms wel kleine deugnietjes, durven al eens iets te stelen. Zeker als het eetbaar is ! Vergeet niet dat vele windhonden aan hun lot werden overgelaten en in de straten of vlaktes ronddoolden op zoek naar eten.

Windhonden luieren graag. Ze vertoeven heel graag in een zetel. In het Engels hebben ze daar een mooie term voor : “couch potatoes”. Ook een Doggy Bag kan hen plezieren. Een dekentje of een kussen bij in de zetel vinden ze geweldig !

Windhonden “ontsnappen” al eens graag. Zorg dat je tuinafsluiting minstens 1,80m hoog is. Ook weten velen hoe een deurklink werkt. Wil je vermijden dat je windhond naar een ander vertrek gaat, doen dan de deur slotvast, zeker de buitendeur of voordeur. Het zou de eerste niet zijn die zichzelf uitlaat.

Is je hond toch kunnen ontsnappen (regio Antwerpen) en je zoektocht heeft niks opgeleverd, informeer dan zeker eens bij www.cad-dieren.be (Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming). Dit om verloren of gevonden honden en katten te melden. Of informeer bij de lokale dierenarts, vaak brengen mensen een gevonden dier daar naartoe. Of bel naar je lokaal politiebureau of de Blauwe Lijn. Normaal gezien heeft je hond een chip met je gegevens. Dierenartsen en de meeste politiebureau’s hebben een chiplezer en kunnen achterhalen wie de eigenaar is. Is de eigenaar echter niet bereikbaar dan gaat je hond naar een asiel voor tijdelijke opvang. Dit is betalend ! Bel dus tijdig rond om extra kosten te voorkomen.

Zoals elke hond houdt de windhond ook van een wandeling. Heb je geen grote tuin waar je hond in kan lopen, ga dan regelmatig eens langs een hondenweide. De meeste windhonden houden er van om eens goed rond te crossen.

 

De naam Windhond of Hazewind is de verzamelnaam voor een groot aantal soorten windhonden.

Soorten :

  • Galgo’s : de typische Spaanse windhonden zoals we ze hier meestal zien.  Komen vanuit Spanje, waar ze mishandeld werden, via verschillende organisaties naar België toe.
  • Greyhound : Ierse windhond die in Ierland op de renbanen gebruikt worden.
  • Saluki : Uit Iran afstammende windhond. Iets langer van haar, vooral aan de oren
  • Afgaanse Windhond : Langharige windhond. Er zijn echter kortharige soorten ook.
  • Barzoi : Dik behaarde windhond
  • Whippet : Kleinere soort windhond
  • Italiaanse windhond : Kleinste soort windhond