Wat eten konijnen en wat mag je hen zeker niet geven ?

 

Wat moet/mag er zeker op de menu staan ?

Vers hooi : in onbeperkte hoeveelheden. Er moet steeds vers hooi aanwezig zijn. Konijnen knabbelen graag op hooi, dit is goed voor hun tanden en hun  darmflora. In de tuincentra zijn er verschillende soorten hooi beschikbaar, waaronder ook allerlei kruidenhooi.

Groenten : sla (beperkt), bloemkool (beperkt), savooi (beperkt) , warmoes, andijvie, witloof, (platte) peterselie ….

Wortelen : 1 wortel per konijn per dag mag.

Gezondheidskorrels (biks) Dit zijn geperste pellets waarin de basisbehoeften zitten (vitamines, mineralen ed.)

Je kan ook nog andere voeding vinden, zoals vlokken ed. Deze geef je beter niet. Vaak zitten daar suikers in, en dat is niet goed voor een konijn.

Vers getrokken gras (Geef nooit gemaaid gras !)

Paardenbloemen

Fruit

Geef alles in beperkte hoeveelheden. In fruit en sommige groenten zitten suikers, en te veel suikers is niet goed voor je knagertje. Let ook op met kolen. Niet alle kolen zijn geschikt en daar kan een konijn windophoping van in de darmen krijgen. Een konijn kan niet boeren en kan ook geen winden laten. De gasophoping kan voor ongemak of zelfs pijn zorgen. Geef dus de toegelaten kolen ook in beperkte mate.


Wat mag zeker NIET :

Zoetigheden

Ajuin

Bieslook, look

Bonen

Prei

Aardappel(schillen)

Mais

Bepaalde koolsoorten

Gemaaid gras

Let op dat konijnen vanuit hun hok niet bij Taxus of Buxus kunnen, want dat is giftig voor hen. (niet alleen voor hen, maar ook voor andere dieren en ook voor de mens).
Let ook op bij het trekken van paardenbloemen dat je geen andere breedbladige onkruiden mee trekt want niet alle groen is goed voor een konijn.

Een uitgebreide lijst met alle veilige én onveilige planten, kruiden, bladeren en bomen vind je op :  http://www.knagers.net/