Cinque Terre

Van 8 tem 14 april 2019 gingen An en ik naar Cinque Terre aan de Ligurische kust in Italië.
Wij vertrokken met de trein op 8 april 2019 om 8.00u van onze woonplaats (in België) naar Schiphol en hadden daar een vliegtuig van Transavia naar Pisa. Vertrek 12.45u. Het is ongeveer 2 uren vliegen. Vanuit de luchthaven van Pisa zijn we met de Pisamover (een onbemande shuttle) tot aan het station Pisa Centrale gebracht. Van daaruit met de trein naar Levanto. We waren rond 17u in ons hotel. Zondag 14 april zijn we terug vertrokken vanuit Pisa rond 16.

Locatie

Cinque Terre is werelderfgoed en bestaat uit 5 dorpjes die langs de Ligurische kustlijn zijn gebouwd.
Ze situeren zich tussen Levanto en La Spezia, en bij uitbreiding halverwege tussen Pisa en Genua
De 5 dorpjes zijn : Riomaggiore , Manarola , Corniglia , Vernazza en Monterosso

Logies

Alhoewel je in de dorpjes zelf ook logementen hebt, verkozen wij toch om te verblijven in Levanto.
En dat bleek geen slechte keuze ! Levanto is een gezellig dorp en een perfecte uitvalsbasis om de dorpjes te bezoeken.
Levanto heeft tal van logementen en restaurants maar is niet té druk.
Wij kozen voor het hotel “Palazzo Vannoni” in het hartje van Levanto. Een schot in de roos ! Een zeer kraakproper 3 sterrenhotel met mooie, ruime kamers en een zeer degelijk ontbijtbuffet. Het hotel ligt op 10 min wandelen van het station en op 5 min van het strand. Op een boogscheut zijn er talrijke restaurants en “gelateria’s” te vinden. De zeer charmante manager van het hotel gaf ons talrijke tips en nuttige info over de streek en dorpjes.
Al het personeel van het hotel was super vriendelijk en geen moeite was hen te veel om de gasten te behagen.

Eten en drinken

In alle dorpjes zijn er tal van restaurants, pizzeria’s, gelateria’s en focacceria’s te vinden.

Vervoer

Tussen Levanto en La Spezia heb je een lokale spoorverbinding met daartussen de 5 dorpjes die elk hun eigen station hebben.
De lokale trein stopt in elk dorpje. Daarnaast is er ook de verbinding tussen Pisa en Genua die ook langs de dorpjes passeert, maar die niet in elk dorpje stopt. (Wel in Levanto én La Spezia) Dat maakt dat je wel regelmatig een trein hebt om je te verplaatsen tussen de dorpjes.
Je kan kiezen tussen een ticket enkele reis à 4€ of een dagticket à 16€ waarmee je onbeperkt die dag kan sporen. Of je kan kiezen voor een 3 daags ticket à 41€ p.p. waarmee je 3 dagen onbeperkt kan sporen tussen Levanto en La Spezia. Wij kozen voor dat laatste. Daarmee had je ook gratis toegang tot de toiletten aan het station (normaal 1€ per bezoek) en in Corniglia ook een gratis shuttle tussen het station en het hoger gelegen dorpje. Een handige tip is ook om de app van Trenitalia te downloaden op je smartphone. Een heel gebruiksvriendelijke app die je realtime info geeft over de treinverbindingen in heel Italië en met info over perrons en vertragingen er bij. (Kan De lijn en NMBS nog wat van leren).
Vanuit Levanto kan je ook makkelijk met de trein naar Genua of Pisa. Een treinticketje tot Genua Brignole kostte ons 13,20€ voor ons beiden (enkele reis). Een ticket enkele reis voor ons beiden naar Pisa was 19,80€.

Wandelpaden

Je kan van het ene dorpje naar het andere wandelen ipv de trein te nemen.
Niet alle wandelpaden zijn open. Een aantal paden zijn zwaar beschadigd door vallende rotsen en zijn nog niet hersteld. Zo is deVia del Amore“, tussen Riomaggiore en Manarola, niet open op dit moment (april 2019).
Vanuit Levanto zijn wij via een pad te voet naar Monterosso gewandeld. Een tocht van ongeveer 2,5 uur (afhankelijk van het aantal foto-pauzes en genieten-van-het-uitzicht-momenten). Je vertrekt helemaal links aan het strand, richting de overblijfselen van een oud fort. Het is een goed begaanbaar pad dat je door de bossen en de bergen naar Monterosso brengt. Je hebt de indruk dat het meer stijgen dan dalen is, maar uiteindelijk ga je van zeeniveau naar zeeniveau. Wat ons betreft in ieder geval een aanrader.
De dag voordien hebben we van Vernazza naar Monterosso gewandeld. Een tocht van ongeveer 2 uren. Eveneens de moeite waard. Het pad vertrekt in Vernazza in een klein steegje tegenover de apotheek (als je richting haventje gaat).

Algemene indruk

We hebben heel de tijd ons logement gehad in Levanto en hebben van daaruit de dorpjes bezocht. Levanto is een prima uitvalsbasis om de dorpjes te bezoeken. Op enkele minuten ben je al met de trein in Monterosso.
Als je heel erg gehaast bent kan je alle dorpjes op 1 dag zien, maar om het op je gemakje aan te doen doe je er best 3 dagen over. Dan heb je ook de tijd om via de wandelpaden van het ene naar het andere dorp te wandelen. Op 3 dagen heb je alles wel gezien.
Cinque Terre is zeker de moeite waard om eens gezien te hebben. Wij stonden versteld hoe ze het ooit zo hebben kunnen bouwen. Architectorisch best wel indrukwekkend. Het lijkt allemaal wel wat op elkaar, met allemaal dezelfde gekleurde huisjes, maar toch zijn de dorpjes allemaal verschillend.
De mooiste dorpjes waren voor ons : Vernazza, Manarola en Riomaggiore. Daarna Corniglia. Monterosso vonden wij het minste van de 5, maar dat is natuurlijk onze mening.
Het was bij momenten al best druk in de dorpen en stations, zeker tijdens het paasweekeinde.
Meer info over Cinque Terre vind je op : https://www.cinqueterre.eu.com/nl/
Categorieën: Reizen