Een gebied dat ons al een hele poos aantrok voor zijn mooie natuur, zijn vele vogels en vlinders is La Brenne in Frankrijk. Ook de vele reiger kolonies trokken onze aandacht.
La Brenne, of het land van de 1001 meren, is een heel mooi stuk natuur in centraal Frankrijk. Eigenlijk zijn het geen meren maar vijvers die ten tijde van de middeleeuwen zijn aangelegd voor het kweken van vis. Als je spreekt over water en vis dan zijn vele watervogels en reigers, die ook wel een visje lusten, niet ver weg te denken. Door de jaren heen zijn de gebieden uitgegroeid tot een zeer diverse habitat voor vele dieren, bloemen en planten.
Van 18 tem 25 juni (2023) zijn wij naar La Brenne gereden.  We hadden al redelijk wat info vergaard via diverse kanalen en waren zeer benieuwd wat er allemaal voor de lens zou komen. An is natuurfotografe maar ik hou het enkel bij het observeren met de verrekijker. Zo heeft An haar persoonlijke spotter bij !
Op ons “verlanglijstje” van de vogels die we absoluut wilden zien bestond de top 5 voor An allemaal uit reigersoorten. Met name : koereiger, purperreiger, ralreiger, woudaapje en kwak. Na een goede 24 uren in La Brenne hadden we al 4 van de 5 soorten voor de lens gehad ! In de vijver vlak achter het Maison du Parc in Bouchet (Rosnay) had de kwak er zijn vaste stek en liet zich gewillig fotograferen. De ralreiger hebben we als enige niet kunnen spotten.
Ikzelf had echter maar 2 top doelsoorten : de bijeneter en de hop. Maar deze lieten zich niet zien.
Ook voor vlinders staat La Brenne bekend. Deze stonden dan ook op ons lijstje !
We kozen voor een B&B uitgebaat door Vlamingen die vele jaren geleden hun hart verloren aan de streek, er uiteindelijk zijn gaan wonen én een B&B hebben opgericht : Brenne&Berry. Het logement ligt centraal in de streek en is een perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen én om de vele vogelobservatiehutten te bezoeken. Van de eigenaars (Dirk en Marleen) hebben we vele tips gekregen over de streek en de plaatsen die ons interesseerden. Op het domein van Brenne&Berry vlogen er tal van vlinders rond. Onder andere de koningspage, koninginnenpage, kolibrievlinder en dambordje fladderden er vrolijk rond.
De streek is niet alleen geschikt voor vogelaars, maar ook wandelaars en fietsers vinden er wel hun gading.
Vermits het er vrij warm was (eind juni 2023) kregen we van Dirk een tip om een plaatsje aan de rivier La Creuse op te zoeken, waar vele libellen en waterjuffers rond vliegen. Een zeer sympathiek Nederlands koppel , die ook in onze B&B logeerden, hadden het de dag ervoor gedaan en waren er zeer enthousiast over. Van hen kregen we ook nog enkele waardevolle tips mee. En het was inderdaad de moeite ! Het leverde niet alleen mooie foto’s op, maar de rivier bracht eveneens een aangename verfrissing.
Ondanks dat Dirk en Marleen (die beiden hotelschool volgden) ‘s avonds een gastronomisch maal klaar maakten voor de gasten hebben we toch ook een paar lokale restaurantjes bezocht. Auberge De La Gabriére en Ferme des Buttons zijn twee aanraders. Die laatste is een restaurant op de boerderij zelf.
Zondag 25 juni, na het ontbijt, vertrokken we dan terug naar huis. Het was een zeer geslaagde vakantie. We hebben er mooie herinneringen en vele foto’s aan overgehouden. Thuis volgt er voor An nog wel wat werk om alle foto’s te bekijken en uit te zoeken. Om dan enkel de besten over te houden.

Benieuwd welke foto’s er zijn over gebleven  ? Je kan ze bekijken op https://anotherlook.be/recent

Categorieën: Reizen